Thursday, April 4, 2019

Gambia - tur de 2 zile - prima zi - piata, scoala, Wassu si cimpanzei

<< Gambia - tur de 2 zile - parcul de maimute Bijilo

Gambia - tur de 2 zile - ziua a doua - sclavie, poligamie si ograda familiei >>
XYZ

Episodul 3 - Prima zi

Prima zi a inceput cu trezirea la 4:30. Am mers pana la punctul de intalnire si la 5:30 ne-a preluat un autocar, care apoi a mai facut inca vreo 4-5 opriri pana sa ia pe toata lumea. La 6:30 ne-am urcat pe bac la Banjul, sa trecem pe celalalt mal al raului Gambia.

Pe bac a fost frig, dar ne-au servit cu ceai, cafea si paine cu gem :) De asemenea, ghidul a fost tare dragut sa ne explice ca pe bac se urca oameni cu animale, si sa stam la etaj, pentru ca "if you go down, chicken will do poo-poo on you"




Dupa ce am traversat, am urcat intr-un minibus de vreo 15 locuri si am pornit la drum.
Prima oprire a fost in camp, pe marginea drumului, sa luam micul dejun, sa facem o pipi-pauza si sa ne povesteasca traseul.

Iata "the romantic facilities". Pentru doamne era pe partea cealalta.


Si micul dejun:

Urmatoarea oprire a fost la o piata locala. Pentru mine a fost totusi ceva familiar, fiind identica cu o piata senegaleza.




Urmatoarea oprire a fost la o scoala. Daca v-ati gandit vreodata ca la noi la tara e greu sa dai copiii la scoala, la ei e de N ori mai dificil.

Unii dinte copii veneau si de la 7km distanta, pe jos, prin o caldura de 35+ de grade. Cei care aveau uniforma era murdara si rupta, iar cei care nu aveau uniforma (o camasa si o fusta/un pantalon din cele mei simple materiale), efectiv nu aveau cu ce sa o cumpere.

Tinand cont ca 40% din populatie are sub 15 ani, erau destul de multi copii la scoala, dar multi nu avanseaza in clase superioare pentru ca trebuie sa ramana acasa sa munceasca.

Teoretic peste 55% dintre elevi sunt fete, dar in zonele rurale, numarul asta scade semnificativ. Asta pentru ca fata cand se marita se duce in familia sotului, si se considera ca ea pleaca cu tot cu educatie, deci investitia nu este foarte rentabila :( Din fericire, la oras mentalitatile sunt mai deschise.

Aici biroul directorului.


Un copac de caju sub care erau parcate biciclete, oferite gratuit copiilor care vin de la distante mari, pe perioada studiilor.


Asa arata si caju-ul, inainte sa ajunga ca aluna la noi in magazin.


 Una din cele cateva sali de clasa.


Scoala era una cu program agricol, asa ca aveau si o mica gradina unde elevii cresteau fructe si legume, folosite la pranzul lor.  Masa unui elev costa 2-3 GMD/zi adica ~25 de bani, dar erau unii parinti care nici atat nu puteau plati.

Am plecat de acolo cu un gust putin amar, si cu multa apreciere pentru cum traim noi.

Urmatoarea oprire a fost  la cercurile de pietre de la Wassu.

Wassu este un sit UNESCO, unde se afla o serie de cercuri facute din monoliti de piatra (laterit, o roca nu foarte dura, rosie din cauza continutului de fier). Multe astfel de situri sunt imprastiate in Gambia si Senegal, insa cel de la Wassu este poate cel mai impresionant, avand cele mai inalte pietre. Se banuieste ca ar fi vorba de morminte de razboinici.
Una peste alta, un fel de Stonehenge african.






De aici ne-am imbarcat pe o piroga si am plecat spre Insula Babuinilor, care se numeste asa desi nu are nici un babuin si este populata de cimpanzei.


Cimpanzeii se afla pe insula deoarece babuinii au fost vanati de tot, si a fost facut un parc national unde traiesc ~150 cimpanzei salbatici pe 3 insule. I-am vazut si noi, de departe. iata aici unul incercand sa prinda un mar aruncat in apa.


Am plecat de acolo si am mai vazut alte maimute, hipopotami si crocodili in apa.

Seara am petrecut-o la un camping de 0 stele:




Entertainment-ul a fost furnizat de femeile din sat, care ne-au cantat muzica traditionala la urmatoarele instrumente:
- o jumatate de dovleac local (pe nume calabasse), lovit cu 2 bete
- un lighean cu apa in care se afla un bidon de 10L gol, lovit cu alte 2 bete
- un mojar mare de zdrobit cerelale, lovit cu un capac de oala de aluminiu



1 comment:

  1. Interesanta excursie,te face sa gandesti cu bucurie la ce ai de fapt.Zile bune sa ai!

    ReplyDelete